Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka kanapkowa z karkówki

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1,3 kg
smalec 200 g
woda zimna 250 ml
Majeranek suszony Prymat pełna łyżka
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat pełna łyżeczka
przyprawa w płynie 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 pełne łyżeczki

Porada

Tyndalizacja, czyli trzykrotne długotrwałe ogrzewanie słoików pozwala na bezpieczne przechowywanie mielonki poza lodówką nawet 6-8 miesięcy.

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka kanapkowa z karkówki

Kroki postępowania

1
Karkówkę zmielić i dolać zimną wodę połączoną z solą, cukrem i płynną przyprawą do potraw.
Krok 1 - Mielonka kanapkowa z karkówki foto
2
Dosypać żelatynę oraz przyprawy.
Krok 2 - Mielonka kanapkowa z karkówki foto
3
Masę dokładnie wymieszać i wyrobić przez kilka minut ręcznie albo mikserem.
Nakryć naczynie i wstawić do lodówki na 10-12 godzin (można na dłużej).
Krok 3 - Mielonka kanapkowa z karkówki foto
4
Smalec rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Mielonka kanapkowa z karkówki foto
5
Chłodny wlać do mięsa i jak najszybciej wymieszać, bo krzepnie.
Krok 5 - Mielonka kanapkowa z karkówki foto
6
Słoiki ustawić na blaszce do pieczenia w pewnych odstępach, aby zachować cyrkulację powietrza. Włożyć do piekarnika i ustawić termostat na 130*C. Ogrzewać 80 minut od osiągnięcia pełnej temperatury. Pozostawić do ostygnięcia i odstawić na dobę w temp. pokojowej. Zabieg powtórzyć dwa razy ogrzewając słoiki po 60 minut.
Krok 6 - Mielonka kanapkowa z karkówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 31.10.2016 08:39
Muszę dopisać tutaj, że mięso jest słabo słone i łagodne, bo takie lubimy. Jeśli ktoś soli więcej, musi sobie do smaku całą masę mięsną doprawić.
Camill 30.10.2016 12:31
pyszne smarowidełko do chlebka
Habibi 30.10.2016 11:37
Warto robić takie przetwory w domu, bo są znacznie zdrowsze i tańsze od kupnych, a nie ma przy nich wiele pracy wbrew pozorom.
ben-ka 30.10.2016 09:31
Jakie to apetyczne !
Janina 29.10.2016 19:41
Dobre, bo swojskie;))
agnieszka214 29.10.2016 15:04
Pyszne mieso
kloruś 29.10.2016 13:57
chętnie bym skosztowała :)
Maragy 29.10.2016 12:58
Ciekawy przepis :)
mysza75 29.10.2016 12:21
jaka fajna mielonka domowa
Krzysztof15 29.10.2016 11:54
Świetna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak