Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z sosem pomidorowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1 szt.
mięso mielone wieprzowe 1 kg
ryż 200 g
ząbki czosnku 3 szt.
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka (opcjonalnie)
sól 2 łyżeczki

sos pomidorowy

pomidory 2 - 3 szt.
cebula biała 1 szt.
czosnek ząbki 3 szt.
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
oliwa 1 łyżka

Dodatkowo

Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt.

Porada

U mnie mięso z mielonej łopatki wieprzowej, a ryż basmati. Przygotowywałam w szybkowarze.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z sosem pomidorowym

1. Ryż opłukać wodą, zalać 2 niepełnymi szklanki zimnej wody. Gotować w lekko osolonej wodzie pod przykryciem, od chwili zagotowania się około 6 - 7 minut (ryż ma być al'dente), wystudzić.
2. Kapustę umyć, zdjąć z wierzchu 2 pierwsze liście (nie wyrzucać ich). Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Główkę kapusty obracać co pewien czas we wrzątku, odcinać od głąba i wyjmować lekko odparzone liście. Liście zdejmować do czasu, aż dojdziemy do małych i mocno pofalowanych, z których nie da się zrobić gołąbka. Można również głąb z kapusty wyciąć przed włożeniem do wody, wtedy tylko pozostanie oddzielać odparzone liście. Liści zbyt długo nie odparzać, gdyż będą zbyt miękkie i trudno będzie robić gołąbki.
3. Po wystudzeniu liści, ścinać z nich nadmiernie zgrubiałe łodygi, które łączyły je z głąbem.
4. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami i rozgniecionym przez praskę czosnkiem, pod koniec dodać ryż i ponownie wymieszać.
5. Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wyłożyć wcześniej zdjętym liściem kapusty, a drugi liść pozostawić do przykrycia gołąbków z wierzchu.
6. Na każdy przygotowany liść od strony łodygi, położyć mięso z ryżem w ilości pozwalającej na zawinięcie go w liściu. Liść z farszem zwijać podobnie jak naleśnika w krokietach, na kształt koperty.
7. Gołąbki wkładać do garnka warstwami, ciasno jeden obok drugiego, wrzucić ziele angielskie, listek laurowy i koper.
8. Gołąbki zalać bulionem lub wodą do całkowitego ich pokrycia, jeśli gotujemy w garnku, a jeśli w szybkowarze to wystarczy 0,5 litra płynu.
9. Gołąbki przykryć liściem kapusty i pokrywką, gotować w zależności od kapusty, w garnku 50 - 80 minut, zaś w szybkowarze 40 - 50 minut. Pod koniec najlepiej sprawdzić stan ich ugotowania.
sos pomidorowy:
1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, wyjąć gniazda z nasionami i pokroić na drobną kostkę.
2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i lekko obsmażyć na oliwie, dodać pomidory i przyprawy, dusić na małym ogniu do czasu rozpadnięcia się pomidorów i cebuli. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić do smaku pieprzem i solą.
3. Jeśli konsystencja sosu nam nie odpowiada i lubimy bardziej kremowy, to pod koniec gotowania można sos potraktować blenderem i dodać łyżkę śmietany (u mnie bez).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.10.2016 20:37
smakowite gołąbki
noninka77 26.10.2016 17:27
U mnie dziś też gołąbki :)
dodi 26.10.2016 12:36
zjadłabym, mniam
Konczi 26.10.2016 11:37
Uwielbiam gołąbki, a te wyglądają wyjątkowo apetycznie :)
Motorek 26.10.2016 11:10
uwielbiam gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak