Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki w sosie grzybowym z warzywami na parze z dodatkiem pieczonych ziemniaków

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 4 150g
grzyby leśne 300g
śmietana 18-procentowa 1 500ml

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki w sosie grzybowym z warzywami na parze z dodatkiem pieczonych ziemniaków

Polędwiczki zależy oczyścić z błon następnie przygotować marynatę (składniki marynaty pieprz czarny mielony, sól, czosnek, tymianek świeży lub suszony oliwa z oliwek przyprawa do grilla prymat)mieszamy wszystkie składniki marynaty czosnek musi być rozgnieciony następnie zalewamy marynatą mięso i odstawiamy do lodówki na 24godz
Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3min z każdej strony przekładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180c na 30-40 min
W tym czasie przygotowujemy sos grzyb obgotowujemy we wrzątku przez jakieś 15min odcedzamy następnie w rondlu roztapiamy masło wrzucamy pokrojoną w drobna kostkę cebule podsmażamy aż się zeszkli dodajemy pokrojone grzyby w kostkę doprawiamy solą i pieprzem podsmażamy przez 10min dodajemy śmietanę i drobno posiekaną pietruszkę gotujemy na małym ogniu do chwili aż śmietana zgęstnieje doprawiamy do smaku.Warzywa do dania wedle upodobań. Ziemniaki gotujemy w mundurkach gdy ostygną kroimy w ćwiartki przyprawiamy przyprawą do ziemniaków
układamy na blachę z dodatkiem masła zapiekamy przez 10min w temp. 190-200c

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 31.08.2011 00:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak