Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiczeri

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż basmati 3/4 szklanki
soczewica czerwona 3/4 szklanki
maslo ghee 2 łyżki
gorąca woda 4-5 szkalnek
marchewka 1 sztuka
cukinia 1/2 sztuki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Kiczeri to tradycyjne danie z kuchni indyjskiej, podstawą jest ryż i soczewica oraz masło ghee. Danie które oczyszcza i rozgrzewa organizm dzięki przyprawom takim jak kurkuma, mielony kmin rzymski i imbir, w sezonie jesiennym robię je często, polecam

Przepis i sposób przygotowania na: Kiczeri

Kroki postępowania

1
Ryż razem z soczewicą płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osączamy na sicie. Masło ghee rozgrzewamy w garnku, wsypujemy kurkumę, mielony kmin rzymski oraz szczyptę imbiru, podsmażamy przyprawy
Krok 1 - Kiczeri foto
2
Dodajemy osączony ryż z soczewicą, smażymy razem przez minutę mieszając od czasu do czasu.
Krok 2 - Kiczeri foto
3
Zalewamy gorącą wodą, dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz cukinię gotujemy pod przykryciem około 20 minut aż ryż wchłonie wodę i będzie lekko rozgotowany. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem do smaku. Rozkładamy na talerze podajemy gorące. Smacznego!
Krok 3 - Kiczeri foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 11.11.2016 11:16
fajne, zabieram :)
Patrycja33 31.10.2016 14:14
super pomysł na jesienny obiad :-)
Linka2107 24.10.2016 22:23
pyszne :)
magdow 24.10.2016 13:38
super danie ;]
Joanna Kryla 24.10.2016 13:09
Ciekawa propozycja, do spróbowania, bo sądząc po przyprawach to moje smaki:))
Madzai 24.10.2016 13:02
Bardzo ciekawe
Aleksandra/Olcia 24.10.2016 13:01
nigdy nie jadłam takiej potrawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak