Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26

4.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zupa

włoszczyzna 1 pęczek
ziemniaki 3-4 średnie
serek mascarpone 2 łyżki
sałata masłowa 1 duża główka
masło klarowane 2 łyżki
kukurydza 1 kolba
miód wielokwiatowy 1 łyżka
jeżyny kilka do dekoracji

Do smaku

Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26

Kroki postępowania

1
Z włoszczyzny przygotowujemy wywar. Dodajemy do niego kilka ziaren ziela angielskiego oraz liści laurowych.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26 foto
2
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości w drugim garnku. Solimy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zalewamy ok. 4 chochelkami klarownego wywaru z włoszczyzny. Mieszamy. Do ziemniaków dodajemy serek mascarpone, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania konsystencji kremu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dodać więcej wywaru.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26 foto
3
Z sałaty wycinamy twardy środek, a liście rwiemy na mniejsze kawałki. Kawałki sałaty podsmażamy krótko na maśle klarowanym. Całość przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy za pomocą blendera na jednolitą masę. Tak zmiksowaną sałatę przekładamy do kremu z ziemniaków i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26 foto
4
Z surowej kolby kukurydzy ścinamy ziarna i przekładamy je na patelnię z rozgrzanym miodem. Krótko podsmażamy. Przyprawiamy do smaku kolorowym pieprzem (rozgniecionym w moździerzu lub świeżo zmielonym).
Krok 4 - Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26 foto
5
Każdą porcję zupy posypujemy z wierzchu kukurydzą oraz pokrojonymi na mniejsze kawałki jeżynami.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 13.12.2016 10:44
ciekawa zupka :)
Justi2401 18.10.2016 14:23
Bardzo fajna zupka, jeszcze takiej nie próbowałam :) Do tej pory sałata tylko na kanapkach i ze śmietaną :)
jagoda5913 18.10.2016 11:27
fajna zupka -krem ,muszę wypróbować
Babeczka35 18.10.2016 08:50
Znakomity krem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak