Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

polędwiczki wieprzowe 2 szt
szpinak baby 2 garści
ogórek zielony 3 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
miód wielokwiatowy 2 łyżki
ocet jabłkowy
cytryna 1 szt
jeżyny 250 g
Musztarda sarepska Prymat

do smaku

Owoc jałowca cały Prymat
Tymianek suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej rzepakowy
masło klarowane 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24

Kroki postępowania

1
Polędwiczki oczyszczamy z błon. Do moździerza wsypujemy przyprawy: kilka ziarenek owocu jałowca, tymianek, rozmaryn oraz pieprz czarny (świeżo mielony lub ziarnisty). Całość rozcieramy. Przygotowaną mieszankę przypraw wysypujemy na całą deskę i obtaczamy w niej polędwiczki turlając po desce.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
2
Polędwiczki smażmy na rozgrzanym na patelni oleju przez ok. 1,5 minuty z każdej strony. Blachę wykładamy pergaminem, przekładamy na nią polędwiczki i wstawiamy do piekarnika do 190°C na około 5-7 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
3
W międzyczasie przygotowujemy konfiturę z ogórka. Dwa ogórki obieramy, przecinamy, oczyszczamy z nasion i miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do rondelka, dodajemy otartą skórkę ze sprażonej cytryny oraz sok z ½ cytryny. Dodajemy 2 łyżeczki żelatyny oraz 1 łyżkę miodu wielokwiatowego i całość zagotowujemy. Pozostałego ogórka kroimy wraz ze skórą wzdłuż na 4 części, oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do rondelka wraz z kilkoma kroplami octu jabłkowego.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
4
Przygotowujemy musztardę jeżynową. Do drugiego rondelka wlewamy 1 łyżkę miodu. Kiedy na powierzchni miodu pojawią się bąbelki dodajemy jeżyny i czekamy aż puszczą sok, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia, miksujemy, a następnie przecieramy masę przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodajemy cały słoiczek musztardy sarepskiej i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
5
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szpinak. Gdy tylko zacznie skwierczeć zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku gałka muszkatołową i solą morską.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
6
Polędwiczki, po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy na ok. 5 minut, aby mięso „odpoczęło” i wchłonęło soki. Kroimy na desce na plastry i doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto
7
Polędwiczki podajemy na liściach szpinaku. Konfiturze z ogórka oraz musztardzie jeżynowej. Danie możemy ozdobić jeżynami.
Krok 7 - Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja79
Patrycja79 14.12.2016 13:16
Wszystko super pięknie ale wkurza mnie to, że dajecie przepisy z produktów nie sezonowych. Gdzie w grudniu dostać Polskie świeże jeżyny :/ na litość boską. Ogarnijcie to jakoś. Dajecie a wykonalne przepisy a szkoda bo być może pyszne ;) . Pozdrawiam i wesołych świąt. Przeanalizujcie to plisssss
bietka 13.12.2016 10:45
smaczne mięsko : )
IZABELA29 10.11.2016 16:08
Super danie
Wafelek2601 12.10.2016 21:20
Super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak