Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22

4.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

kości schabowe wędzone 500 g
ser bundz 150 g
sucha krakowska 10 plasterków
kasza pęczak 150 g
świeża włoszczyzna
rosól warzywny KUCHAREK 1 kostka
cebule 3 szt
ziemniaki 5-6 szt
zakwas do żurku 200 ml
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
olej do smażenia

do smaku

Majeranek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

do dekoracji

świeży koper 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy bulion ze świeżej włoszczyzny i 2 litrów wody. Dodajemy kości schabowe wędzone, kostkę rosołu warzywnego. Doprawiamy kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz kilkoma liśćmi laurowymi. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
2
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w większym garnku na oleju rzepakowym. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, dodajemy do cebuli i smażymy przez chwilę razem. Do garnka z wywarem wsadzamy sitko i chochlą przelewamy sam wywar.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
3
Całość zalewamy wywarem z włoszczyzny. Aby dokładnie odcedzić wywar możemy do garnka włożyć sitko i przelewać go za pomocą chochli. Całość zagotowujemy. Następnie wlewamy klarowną część zakwasu (bez osadu). Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i gotujemy chwilę na małym ogniu. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy majerankiem.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
4
Na blasze wyłożonej pergaminem układamy plasterki kiełbasy oraz sera bundz. Ser oprószamy pieprzem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na około 5-7 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
5
Zupę podajemy w głębokich talerzach, dodając do niej ugotowaną kaszę pęczak. Na wierzchu kładziemy plasterki kiełbasy i ser bundz. Całość możemy udekorować delikatnie porwanym w dłoniach świeżym koperkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 10.10.2016 21:42
muszę zrobić, bo u nas kartoflankę robi się troszkę inaczej a tu mnie Pan Andrzej zainspirował - u nas często dodaje się troszkę grochu :)
gosia1988 10.10.2016 21:19
Wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak