Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20

5.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki czerwone 2 kg
włoszczyzna
kwasne jablka 3 szt
ocet spirytusowy 2 łyżki
cukier szczypta
papryka czerwona 1 szt
marchew 1 szt
korzeń pietruszki 1 szt
seler naciowy 1 szt
kapusta kwaszona 200 g
fasolka szparagowa 150 g
olej rzepakowy do smażenia
smietana 18% 150 ml
szczypiorek 1 pęczek
Chrzan śmietankowy Smak
liść laurowy Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Majeranek suszony Prymat
Cząber suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20

Kroki postępowania

1
Dzień wcześniej przygotowujemy bulion z włoszczyzny, w którym gotujemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem kolorowym. Dorzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Przyprawiamy całość cząbrem. Dosypujemy odrobinę cukru oraz zakwaszamy niewielką ilością octu. Do barszczu dorzucamy pokrojone na połówki jabłka.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20 foto
2
Warzywa kroimy w drobne paseczki: paprykę czerwoną (bez jasnych błonek ze środka), marchewkę, selera naciowego oraz korzeń pietruszki. Fasolkę szparagową kroimy pod delikatnym skosem.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20 foto
3
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy warzywa, podsmażamy chwilę, po czym odsuwamy na bok patelni. Na wolną przestrzeń wrzucamy kwaszoną kapustę. Podsmażamy całość przed krótką chwilę.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20 foto
4
Wyjmujemy 1 buraka z zupy i kroimy na drobne paseczki. Zdejmujemy patelnię z warzywami z ognia i dodajemy pokrojonego buraka. Na sam koniec dodajemy do zupy majeranek roztarty w dłoniach (majeranek dodajemy na sam koniec, żeby nie zgorzkniał).
Krok 4 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20 foto
5
Podajemy oddzielnie wywar, oddzielnie warzywa z patelni: warzywa wykładamy na miseczki. Ubijamy śmietanę z lodówki i łączymy z 1 łyżeczką chrzanu śmietankowego. Nakładamy śmietanę z chrzanem na wierzch warzyw w miseczkach. Nożyczkami ścinamy świeży szczypior.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kalinka 15.10.2016 11:03
Niestety, ta zupka nie ma nic wspólnego z barszczem ukraińskim..... Chyba kucharz nigdy nie próbował i nie widział prawdziwego barszczu ukraińskiego. Podstawą ukraińskiego barszczu jest porządny wywar mięsny , buraczki zasmażane, kiszona kapustka, ziemniaczki, fasolka czerwona lub jaś , kwaśna śmietana i czosnek. Może i smacznie wyglądała ta zupka, ale nie można to nazwać barszczem ukraińskim, bez urazy.....
magdow 06.10.2016 13:35
jak dla mnie bomba!
Babeczka35 06.10.2016 06:54
Oglądałam:) Pysznie wygląda ten barszcz:)
MonikaW 05.10.2016 22:23
pyszne szaleństwo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak