Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na ostro: Pikantne leczo z chorizo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
bakłażan 1 sztuka
cebula czerwona 2 sztuki
pieczarki 100 g
szczypiorek pęczek
chorizo 2 kiełbaski
passata pomidorowa 200 ml
olej rzepakowy
Papryka słodka mielona Prymat
sól i pieprz
bagietka czosnkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Na ostro: Pikantne leczo z chorizo

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Na ostro: Pikantne leczo z chorizo foto
2
Przygotować warzywa: umyte papryki przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w paski. Umyte cukinie przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półtalarki. Umytego bakłażana pokroić w plastry, cebule w pióra, a obrane pieczarki w plasterki.
Krok 2 - Na ostro: Pikantne leczo z chorizo foto
3
Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć cebule, a następnie pieczarki. W drugim rondlu na rozgrzanym tłuszczu cukinię, papryki i bakłażana.
Krok 3 - Na ostro: Pikantne leczo z chorizo foto
4
Gdy warzywa staną się miękkie, dodać przygotowane wcześniej cebule i pieczarki. Wymieszać, dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu. Następnie przesmażyć na patelni pokrojone chorizo i przełożyć do rondla z warzywami.
Krok 4 - Na ostro: Pikantne leczo z chorizo foto
5
Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Gotowe leczo posypać szczypiorem i podawać z chrupiącą bagietką.
Krok 5 - Na ostro: Pikantne leczo z chorizo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 23.03.2018 07:45
Bardzo lubię pikantne potrawy, mój mąż mniej. :D
Wacław 05.10.2016 14:04
moje smaki,lubię takie dania :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak