Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na ciepło: Faszerowana kapusta włoska - gołąbki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta włoska 1 główka
łopatka wieprzowa 600 g
jajko 1 sztuka
bułka czerstwa namoczona 1 sztuka
ryż 150 g
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat

Sos pomidorowy

passata pomidorowa 300 ml
czosnek 3 ząbki
cebula biała 1 sztuka
masło 82% 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat
Bazylia suszona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Porada

Ryż biały można zastąpić ryżem brązowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Na ciepło: Faszerowana kapusta włoska - gołąbki

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Na ciepło: Faszerowana kapusta włoska - gołąbki  foto
2
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wykroić głąb i sparzyć w całości w dużym garnku. Gotować, aż główka będzie miała delikatniejsze liście. Wyjąć i ostrożnie obrać, aby nie poniszczyć liści. Przygotować farsz - w osolonej wodzie ugotować ryż; mięso umyć, zmielić, dodać żółtko, sól i pieprz do smaku oraz namoczoną, czerstwą bułkę.
Krok 2 - Na ciepło: Faszerowana kapusta włoska - gołąbki  foto
3
Wymieszać, dodać ugotowany ryż i jeszcze raz wymieszać. Nadziać kapustę – na każdy liść nakładać farsz, formując kotleciki. Dokładnie zawinąć farsz, aby podczas gotowania nie wypłynął.
Krok 3 - Na ciepło: Faszerowana kapusta włoska - gołąbki  foto
4
Gotowe gołąbki układać w dużym garnku i lekko podlać wodą. Do garnka wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe, a liście kapusty miękkie. Następnie przygotować sos: na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz passatę. Gotować na wolnym ogniu, aby sos się zredukował. Dodać do smaku sól, pieprz, tymianek oraz bazylię. Gotowe gołąbki polewać sosem. Podawać z ziemniakami z wody z koperkiem.
Krok 4 - Na ciepło: Faszerowana kapusta włoska - gołąbki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 21.03.2018 15:53
Danie, które nigdy się nie znudzi. :)
Agnieszka-87-25 03.10.2016 15:27
bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak