Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki rodem z Meksyku

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ogórek 7,5 kg
sól 12 łyżek
czosnek 5 główek
chili Prymat 3 opakowania
papryczka chili 9 szt

Zalewa:

ocet 3 szklanki
ocet jabłkowy 1,5 szklanki
olej 15 łyżek
cukier 1,5 kg
woda 1 szklanka

Porada

Diabelsko ostre ogóreczki ze świeżą papryczką chili, aromatycznym czosnkiem i wyczuwalną, delikatną nutą słodkości idealnie sprawdzą się jako dodatek do każdego dania mięsnego.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki rodem z Meksyku

Kroki postępowania

1
Ogórki umyć, pokroić w słupki. Czosnek drobno posiekać. Pokrojone ogórki posypać solą, czosnkiem oraz mieloną przyprawą chilli i odstawić na około 8-10 godzina, a najlepiej na całą noc.
Krok 1 - Ogórki rodem z Meksyku foto
2
Zalewa: (przygotować po odstaniu ogórków)
Do garnka wlać octy, olej, wodę, dodać cukier i całość zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i pozostawić całość na kolejne 8-10 godzin.
Krok 2 - Ogórki rodem z Meksyku foto
3
Po tym czasie do każdego umytego słoika wkładać ciasno ogórki, dodać kilka plasterków papryczki chilli, zalać zalewą, w której leżakowały ogórki.
Słoiki zakręcić i pasteryzować około 7-10 minut.
Krok 3 - Ogórki rodem z Meksyku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 26.01.2019 20:24
Super przepis. Pyszne ogóreczki.;)
Agnieszka-87-25 02.10.2016 10:13
smaczne na kanapki
Ewelina1991 02.10.2016 09:58
apetyczne!!
Wafelek2601 01.10.2016 21:10
Muszą być przepyszne
gosia1988 01.10.2016 20:39
fajny przepis na ogórki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak