Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17

5.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

kapusta 10 liści
mięso mielone wołowe 400 g
ryż 2 szklanki
cebula 3 szt
rodzynki 100 g
pasta paprykowa 1 łyżka
pomidory 4 szt
włoszczyzna
rosól warzywny KUCHAREK
ser parmezan 50 g
Bułka tarta klasyczna Prymat
szczypiorek pęczek
jogurt grecki 200 ml
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat
olej sezamowo-rzepakowy
olej rzepakowy

do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17

Kroki postępowania

1
Z włoszczyzny przygotowujemy rosół warzywny. Dla wzmocnienia smaku rosołu z warzyw dodajemy 1 kostkę rosołu warzywnego Kucharek.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17 foto
2
Kapustę gotujemy głąbem do dołu w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Przygotowujemy 10 liści i ścinamy z nich grube unerwienia biegnące przez środek liścia. Pozostałe unerwienia zbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Surowy ryż przekładamy na sitko i zanurzamy w misce z zimną wodą.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17 foto
3
Cebule kroimy w kostkę i smażmy na rozgrzanym oleju rzepakowym na lekko złoty kolor. Wołowinę przekładamy do dużej miski. Pomidory bez szypułek kroimy w kostkę i przekładamy do miski z mięsem. Doprawiamy do smaku przyprawą do wołowiny. Dodajemy podsmażoną cebulę, odrobinę oleju sezamowo-rzepakowego oraz rodzynki. Pod koniec dodajemy pastę paprykową i odcedzony ryż. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17 foto
4
Liście przecinamy wzdłuż na pół i na każdy kawałek nakładamy farsz. Liście zwijamy dłuższym bokiem w wąskie rulony. Zawijańce układamy w naczyniu żaroodpornym od zewnątrz do wewnątrz formując z nich „ślimaka”. Zalewamy przygotowanym rosołem warzywnym (samym płynem bez warzyw), tak, aby przykryć całą powierzchnię naczynia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 40 minut (do zrumienienia kapusty).
Krok 4 - Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17 foto
5
Bułkę tartą podsmażamy na suchej patelni, aż się zarumieni, od czasu do czasu mieszając. Szczypiorek drobno siekamy i łączymy z jogurtem greckim.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17 foto
6
Upieczonego zawijańca posypujemy zrumienioną bułką tartą oraz startym parmezanem. Podajemy z jogurtem ze szczypiorkiem.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 23.10.2016 10:16
Musi byc smaczny
MonikaW 29.09.2016 21:46
pycha przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak