Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiący kalafior na winie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 2 szt.
kalafior 1 szt.
pieczarki 200 gram
papryka czerwona 1 szt.
tuńczyk w sosie własnym 300 gram
wino białe wytrawne 150 ml
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki 1 szt.

Porada

Zamiast tuńczyka można dać kawałki ośmiornicy - myślę, że też fajnie będzie się komponowało :) przetestuję przy innej okazji ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiący kalafior na winie

Kroki postępowania

1
Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę, pieczarki, paprykę oraz pomidory z puszki w kawałkach wraz z sosem.
I zaczynamy dusić na małym ogniu pod przykryciem co chwila mieszając aby nie przywarło - po krótkiej chwili pieczarki oraz cebula puści soki i już nie grozi nam przypalenie :)
Krok 1 - Chrupiący kalafior na winie foto
2
Po około 10 minutach dorzucamy małe kawałki kalafiora - same różyczki, bez nóżek - oraz rozdrobnione kawałki tuńczyka. Zalewamy całość winem oraz dodajemy zioła prowansalskie wraz z pieprzem chili.
Dusimy pod przykryciem około 5 minut mieszając co jakiś czas aby wszystko się ładnie połączyło, po czym bez przykrycia kolejne 5 minut aby odparował nadmiar wody a pozostał gęsty sos z pomidorów - mieszając z dwa do trzech razy.
Krok 2 - Chrupiący kalafior na winie foto
3
Danie gotowe :)
Można na talerzu udekorować świeżą bazylią :)
Kalafior jest fajny i chrupiący - ważne aby go nie rozgotować.
Krok 3 - Chrupiący kalafior na winie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 29.09.2016 21:37
Ciekawy i apetyczny pomysł wart wypróbowania:)
kd045 29.09.2016 13:31
fajny pomysł ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak