Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem brokułowo-serowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuł 1 kg
marchew 1 szt
cebula 1 szt
ziemniaki 2 szt
oliwa 2 łyżki
śmietana 30% 50 ml
ser topiony 200 g
kostka rosołowa 2 szt
gorąca woda 1 litr
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
kwaśna śmietana
cukier

Porada

Aby podkręcić smak zupy użyłam sera topionego z ziołami. Aby brokuł nie tracił koloru konieczne jest dodanie do gotowania szczypty cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem brokułowo-serowy

Kroki postępowania

1
Warzywa obrać i umyć brokuł podzielić na różyczki.
Krok 1 - Zupa krem brokułowo-serowy foto
2
Marchewkę pokroić w plasterki, a ziemniaki w kostkę, cebulę posiekać, brokuły również drobniej pokroić.
Krok 2 - Zupa krem brokułowo-serowy foto
3
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej cebulę. Kiedy cebula jest lekko złota dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaki i podsmażać je przez 10 min
Krok 3 - Zupa krem brokułowo-serowy foto
4
W gorącej wodzie rozpuścić kostki rosołowe. Do podsmażonych warzyw dodać brokuły, a następnie zalać bulionem .Dodać szczyptę cukru Garnek zakryć pokrywką i dusić 20-30 min, aż warzywa będą miękkie.
Krok 4 - Zupa krem brokułowo-serowy foto
5
Zupę zdjąć z ognia i trochę ostudzić, następnie za pomocą blendera dokładnie rozdrobnić. Zupę z powrotem postawić na ogniu, dodać śmietankę 30% oraz rozdrobniony na kawałki serek topiony. Gotować na małym ogniu aż ser się rozpuści. Na końcu doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i kurkumą. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Krok 5 - Zupa krem brokułowo-serowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 26.09.2016 17:44
lubię taką zupkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak