Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik śliwkowo-sezamowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 80 g
mąka kukurydziana 10 g
jajko 3 sztuki
cukier 110 g
cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
młody jęczmień sproszkowany 1 płaska łyżka
Kurkuma mielona Prymat 3/4 płaskiej łyżki

masa śliwkowo-sezamowa

śliwki lekko kwaskowe 530 g
kakao 1 łyżka
cukier ok. 3 łyżki
woda 100 ml
sezam prażony 4 łaskie łyżki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
galaretka owoce leśne 35 g

dekoracja

śmietana 30% 200 ml
cukier puder 1 łyżka
śmietan fix na 250 ml
powidła śliwkowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik śliwkowo-sezamowy

Kroki postępowania

1
Bardzo dokładnie ubijamy całe jajka z cukrem. Obie mąki łączymy ze sobą.
Ubite jajka i zmieszaną mąkę dzielimy na dwie równe części. Do jednej mąki dodajemy młody jęczmień , do drugiej kurkumę. Jedną część ubitych jajek mieszamy z jęczmieniem, drugą z kurkumą
Krok 1 - Torcik śliwkowo-sezamowy foto
2
Tortownicę 16 cm smarujemy margaryną i naprzemiennie nakładamy ciasto zielone i żółte. Ja kładłam po 2-3 łyżki ciasta na boki blaszki.
Biszkopt pieczemy w 170-180 C ok. 20 minut.
Krok 2 - Torcik śliwkowo-sezamowy foto
3
Śliwki przepaławiamy, wyjmyjemy pestki, wkładamy do szerokiego saganka, zalewamy wodą, dodajemy kakao, cukier i cynamon. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Po ok. 10 minutach jak śliwki puszczą soki i zmiękną, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy ok.10 minut ( często mieszamy).
W tym czasie do śliwek dosypujemy sezam. Następnie śliwki zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i studzimy.
Krok 3 - Torcik śliwkowo-sezamowy foto
4
Po wystudzeniu biszkopt kroimy na pół. Tortownicę wykładamy folią i na spód kładziemy pierwszy krążek ciasta.
Krok 4 - Torcik śliwkowo-sezamowy foto
5
Na ciasto kładziemy prawie chłodną masę śliwkową i przykrywamy ją drugim krążkiem biszkoptu. Ciasto lekko dociskamy.
Krok 5 - Torcik śliwkowo-sezamowy foto
6
Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na calą noc. Następnie zdejmujemy folię i przystępujemy do dekorowania tortu.
Krok 6 - Torcik śliwkowo-sezamowy foto
7
Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem. Ubitą śmietaną dekorujemy wierzch ciasta. Na śmietanie robimy kilka kleksów z powideł śliwkowych.
Smacznego.
Krok 7 - Torcik śliwkowo-sezamowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.10.2016 13:01
apetycznie wygląda
ania2610 26.09.2016 13:05
świetny jest - wspaniały pomysł :)
sezamek 26.09.2016 11:38
bardzo, bardzo dobry :)
IZABELA29 26.09.2016 09:42
Swietnie wyglada
Joanna Kryla 26.09.2016 09:34
Śliczne, kolorowe i pyszne:)
Krzysztof15 26.09.2016 08:50
wyglada apetycznie
mysza75 26.09.2016 07:42
jaki dobry torcik
norweska20 25.09.2016 23:57
kuszący ten torcik
Mniam 25.09.2016 22:31
Ile tu pysznych kolorów :)
Wafelek2601 25.09.2016 22:17
Świetny torcik
bertpvd 25.09.2016 22:10
piękny torcik
Renata9 25.09.2016 21:35
Pyszny torcik
Stenka 25.09.2016 21:22
ciekawy przepis
gosia1988 25.09.2016 21:16
Smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak