Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1.5 kg
kapusta biała 1 sztuka
łopatka bez kości 1 kg
cebula biała 3 sztuki
czosnek 5 ząbków
olej do smażenia 6 łyżek
kiełbasa zwyczajna 1 kg
boczek wędzony 1/2 kg
koncentrat pomidorowy 200 g
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
grzybki suszone-wcześniej namoczyć kilka sztuk
mafgaryna i mąka do zasmażki-nie komiecznie
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos Eli

Łopatkę obsmażyć na oleju ze wszystkich stron,dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawić solą,pieprzem,przyprawami do mięsa,podlać wodą i dusić do miękkości.Gotowe mięso pokroić w kostkę.Kiełbasę pokrojoną w kostkę przesmażyć w sosie pozostałym z mięsa.Kapustę kiszoną gotować razem z boczkiem wędzonym,zielem angielskim,liściem laurowym i pokrojonymi grzybami.Miękki boczek wyjąć z kapusty i pokroić w kostkę.Poszatkowaną białą kapustę gotować osobno na półmiękko,odlać. Obydwie kapusty połączyć,dodać mięso,kiełbasę z sosem,boczek,koncentrat pomidorowy,wymieszać i dalej gotować.Gdy wszystko się już przegryzie przyprawić do smaku.Gdy jest zbyt rzadki mozna dodać trochę zasmażki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oliwkowa
oliwkowa 19.03.2011 12:03
Uwielbiam bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak