Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe oponki El

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
margaryna 1/2 kostki
jajko 3 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka
olej do smażenia 1 litr
ocet 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
twaróg 1/2 (półtłusty)
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe oponki El

Margarynę posiekać z mąką.Twaróg zmielić w maszynce do mięsa i dodać do posiekanej mąki z margaryną,wbić jajka, dodać cukier wanilinowy,sodę,spirytus i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki. W środku każdego wyciąć dziurkę (np. kieliszkiem lub zakrętką od butelki).
Olej rozgrzać w garnku,smażyć oponki po kilka sztuk z obu stron na rumiano.Osobno usmażyć wycięte środki oponek. Oponki odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szalonamariolka 16.02.2011 23:57
pyszności
oliwkowa
oliwkowa 08.10.2010 14:36
uwielbiam oponki serowe
christopher1 27.08.2010 14:00
Ślicznie wyglądają
Gosia40 25.08.2010 20:37
Pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak