Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany pstrąg

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 1-2 szt średnie
oliwa 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
szczypiorek 3 łyżki pokrojonego
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany pstrąg

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Ryby oczyszczamy i myjemy .Osuszamy na ręczniku papierowym.
Krok 1 - Grillowany pstrąg foto
2
Odcinamy płetwy i niepotrzebne części , osuszone układamy na talerzu lub tacy .
Krok 2 - Grillowany pstrąg foto
3
Posypujemy pieprzem cytrynowym, przyprawą do ryb , solą morską wewnątrz ryby i po wierzchu.
Krok 3 - Grillowany pstrąg foto
4
Szczypiorek myjemy i kroimy, posypujemy do środka .
Krok 4 - Grillowany pstrąg foto
5
Polewamy oliwą z oliwek , sokiem z cytryny i wkładamy do lodówki na 2 -3 godziny aby się zamarynowały. Zrobić nacięcia po wierzchu.
Krok 5 - Grillowany pstrąg foto
6
Wyjmujemy z lodówki i grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym czy tradycyjnym .
Krok 6 - Grillowany pstrąg foto
7
Grillujemy z obu stron po 4 minuty. Podajemy z ziemniakami i surówką .Po wierzchu skrapiamy jeszcze sokiem z cytryny .
Krok 7 - Grillowany pstrąg foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 11.09.2016 21:17
Przepysznie wygląda
MAR3STA 11.09.2016 20:44
Rybka z grilla jest znakomita
Wacław 11.09.2016 20:06
doskonała rybka :-)
Madzai 11.09.2016 15:41
Uwielbiam pstrąga :)
mirosława4 11.09.2016 15:32
apetyczna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak