Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Eli

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dkg
jajko 2 sztuki
drożdże suche 2 paczuszki
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Cebula suszona Prymat 1 łyżka
olej roślinny 3 łyżki
woda letnia
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Eli

Do mąki dodać drożdże,sól,cukier,czosnek,cebulkę,jajka i ciepłą wodę(tyle żeby powstało dość gęste ciasto)i wyrobić.Do ciasta dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić.Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Musi podwoić objętość.Podzielić na dwie części i wyłożyć na blachy z pergaminem.

Obłożenie I:
keczup(do posmarowania ciasta)
30 dkg szynki (pokroić w kostkę)
1 puszka ananasa(pokroić w kostkę)
1/2 kg cebuli(pokroić w pół krążki i przesmażyć na odrobinie oleju)
ser żółty,potarty(do posypania)

Na posmarowane keczupem ciasto wyłożyć cebulę,na nią szynkę i ananasa,posypać serem.

Obłożenie II:
Majonez z czosnkiem granulowanym(do posmarowania ciasta)
3 puszki tunczyka w oleju(kawałki)
1 puszka kukurydzy
czarne oliwki(bez pestek,pokroić w plasterki lub ćwiartki)
1/2 kg cebuli(pokroić w pół plasterki i przesmażyć na odrobinie oleju)
ser żółty potarty(do posypania)

Ciasto posmarować majonezem z czosnkiem.Wyłożyć cebulę,na nią odsączonego tuńczyka,odsączoną kukurydzę,oliwki i posypać utartym serem.

Pizze piec około 50-60 minut(zależy od piekarnika)w temperaturze 180 stopni.Z termoobiegiem można piec 2 blachy na raz.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oliwkowa
oliwkowa 07.10.2010 10:12
Wczoraj robiłam pizza są podobne twoje przepisy... Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak