Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3

4.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Danie główne

antrykot wołowy 2 steki (1 cm grubości)
masło 50 g
rzodkiewka 3-4 sztuki
sałata masłowa kilka listków
olej rzepakowy

Purée z ciecierzycy

ciecierzyca 200 g
cytryna 1/2
serek mascarpone 1 łyżka

Sałatka z ciecierzycy

ciecierzyca 200 g
natka pietruszki 1 pęczek

Do smaku

Tymianek suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
przyprawa do potraw z fasoli
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Opcjonalnie można użyć oleju arachidowo-rzepakowego

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3

Kroki postępowania

1
Steki wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na chwilę. Deskę do krojenia posypujemy tymiankiem, kolorowym pieprzem oraz rozmarynem. W tak przygotowanych przyprawach obtaczamy steki.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3 foto
2
Purée z ciecierzycy: połowę ciecierzycy przesypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy odrobinę oleju, Przyprawę do dań z fasoli, chili pieprz cayenne oraz sok z ½ cytryny. Całość rozdrabniamy na gładką masę za pomocą blendera. Następnie wlewamy odrobinę wody mineralnej i mieszamy do osiągnięcia konsystencji kremu. Na koniec dodajemy mascarpone.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3 foto
3
Sałatka z ciecierzycy: do pozostałej ciecierzycy dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól morską, kolorowy pieprz oraz odrobinę oleju.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3 foto
4
Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do miseczki z zimną wodą.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3 foto
5
Steki smażymy po ok. 1 min z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia na steki układamy kawałki masła. Gotowe steki przekładamy na deskę, aby odpoczęły i solimy.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3 foto
6
Steki kroimy w paski, układamy na purée z ciecierzycy, podajemy z rzodkiewką, porwaną sałatą masłową i sałatką z ciecierzycy. Na koniec polewany sosem z patelni powstałym w czasie smażenia steków.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.09.2016 14:06
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak