Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 kg cukru
1 kg mąki
1/4 litra wrzącej wody
10 dag masła lub margaryny
sól
przyprawy
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 litra mleka kwaśnego
jaja 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Do połowy cukru dodać 1/4 litra wody, zagotować. Z drugiej połowy cukru sporządzić dość ciemny karmel; mieszając rozpuścić go ostrożnie, powoli wlewając syrop z cukru. Rozpuszczony karmel przestudzić. Stopić masło. Do mąki wlać rozpuszczony karmel, dodać jaja i zarobić ciasto wlewając śmietanę i stopione masło, dodać wszystkie przyprawy (skórka cytrynowa, cynamon, goździki i gałka lub kwiat muszkatołowy). Ciasto wyrabiać najmniej 1/2 godziny. Przy końcu ciasto polać sodą rozpuszczoną w kilku łyżkach przegotowanej, zimnej wody i ciasto dokładnie wyrobić z sodą. Wysmarować blaszki masłem, posypać mąką. Do blaszek wyłożyć ciasto (do połowy wysokości formy), wstawić do piekarnika (mniej nagrzanego niż na drożdżowe ciasto - 150-160 oC) i piec godzinę. Przykryć w porę papierem, bo ciasto na piernik szybko przypala się. Przed wyjęciem ciasto głęboko nakłuć patyczkiem, sprawdzić, czy wychodzi suchy. Piernik po wyjęciu pozostawić w formie, a gdy trochę przestygnie, ostrożnie wyłożyć. Krajać na drugi lub trzeci dzień. Piernik można po wierzchu polukrować (np. lukrem czekoladowym)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.10.2010 00:30
Zawsze jest dobry.
christopher1 27.08.2010 22:15
Po prostu super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak