Sposób przygotowania

Ciasto jasne: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę. Powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do balszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić. Ciasto ciemne przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób, tylko dodając kakao. Najlepiej razem z mąka. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Reszte mleka rozrobić z mąką na gładką, bezgrudkową masę. Rozrobioną mąkei z mlekiem wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując. Kazde z ciast pokroić na kawałki. Przekładać na przemian ciasto jasne i ciemne, przesmarowując masłem. Wyjdą z tego dwa metrowce wielkości blaszki w jakiej piekliśmy. Gotowe ciasto polewamy czekoladą. Wedle smaku można opruszyć jeszcze migdałami.

Komentarze

  • 7
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Jadłem i przyznaję że bardzo dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Znane i dobre ciasto.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    super ciacho
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    super wyglada, pewnie tak samo smakuje
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    pyszne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !