Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

bagietka 1
pęczek natki pietruszki
olej rzepakowy

Pulpety

mięso mielone wieprzowe 500 g
mięso mielone wołowe 500 g
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
cebula szalotka 1 szt
szpinak 150 g
ser ricotta 300 g

sos

cebula 1 szt
pomidory z gałązką 1 kg
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
Kapary Smak 2 łyżki

do smaku

Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Cząber suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1

Kroki postępowania

1
Pulpety: mięso mielone wieprzowe i wołowe wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 jajka, Przyprawę do mięsa mielonego, bułkę tartą oraz suszoną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
2
Szalotkę drobno kroimy, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju i podsmażamy. Następnie dodajemy umyty szpinak, mieszamy i po chwili wyłączamy ogień. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą oraz sporą ilością czarnego pieprzu. Całość przekładamy do osobnego pojemnika i odstawiamy do ostudzenia. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser ricotta, dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby ponownie przyprawiamy.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
3
Z mięsa formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Na środek układamy niewielką ilość farszu ze szpinaku i zamykamy, tworząc pulpety. Gotowe pulpety smażymy z dwóch stron na złoty kolor na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
4
Sos: cebulę kroimy w większą kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki (z szypułkami). Całość chwilę dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz. Całość dusimy ok. 5-10 minut. Na koniec dodajemy cząber. Gotowy sos przelewamy na patelnię z pulpetami. Dodajemy kapary (bez zalewy) i dusimy całość jeszcze ok.15 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
5
Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, polewamy odrobiną oleju i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 ̊C na ok. 5 minut. Gotowe pulpety układamy na podpieczonej połówce bagietki, polewamy sosem, ozdabiamy natką pietruszki. Na wierzch kładziemy drugą część bagietki.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.09.2016 15:44
mistrzowskie pulpety
bietka 02.09.2016 09:47
ciekawa propozycja podania :)
justynkag 01.09.2016 20:34
Pysznie.Super podane.
Konczi 01.09.2016 20:32
Pyszne połączenie, smaczne podanie :) Lubię to :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak