Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z dynią i kanią

5.0
(13)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Trudniej wyobrazić sobie bardziej jesienne połącznie niż dynia i kania w jednym farszu. Do tego kruchy, wytrawny spód tarty. Ten przepis to pyszna propozycja na obiad lub kolację!

Składniki:

Tarta:

mąka pszenna 200 g
masło 125 g
sól i pieprz 1 do smaku
żółtko jajek 3 sztuki
mąka krupczatka 50 g
kurkuma 1 łyżeczka
woda zimna 2 łyżki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1/2 łyżeczki

Farsz:

dynia 0,5 sztuki
kanie 2 sztuki
jajko 3 sztuki
jogurt grecki 300 g
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 0,5 łyżeczki
pomidorki koktajlowe 3 sztuki
pomidory 3 sztuki śliwkowe
masło klarowane do smażenia
natka pietruszki 3 łyżki
cebula czerwona 0,5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z dynią i kanią

Ciasto na tartę zagniatam bardzo krótko i wkładam do zamrażarki do schłodzenia.  Do ciasta dodaję masło bo tarta jest smaczniejsza niż jak dodany margarynę. Dynię podpiekam  krótko. Kanie lekko podsmażam wcześniej, skraca to czas pieczenia tarty.

Tarta z dynią i kanią to moja propozycja na jesienny obiad. Danie jest niezwykle pożywne, kolorowe i smaczne. Samo wykonanie tarty nie należy do najtrudniejszych, dlatego polecam ten przepis także początkującym kucharzom.

Zachwyćcie gości i domowników pysznym obiadem lub kolacją, inspirowaną jesiennymi darami natury. Takie sezonowe posiłki lubię najbardziej, a Wy? 

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło, żółtka, sól, przyprawy, kurkumę, żółtka, wodę. Całość kroję nożem w misce i zagniatam rękoma ale krótko.
Krok 1 - Tarta z dynią i kanią foto
2
Dynię obieram i kroję w kostkę, układam na blaszce na papierze. Wstawiam do piekarnika razem ze spodem tarty.
Krok 2 - Tarta z dynią i kanią foto
3
Ciasto wkładam do zamrażalki na 15 minut. Po tym czasie wałkuję na papierze do pieczenie i przekładam do formy do tarty.
Krok 3 - Tarta z dynią i kanią foto
4
Papier odrywam i ciasto ugniatam w formie, nakłuwam widelcem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut aż się zrumieni.

Krok 4 - Tarta z dynią i kanią foto
5
Jedną kanię kroję na kawałki, i przesmażam razem z całą kanią na maśle. solę, pieprzę. Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, sól, przyprawę i mieszam.
Krok 5 - Tarta z dynią i kanią foto
6
Wylewam na zimny spód tarty podpieczony. Układam kawałki dyni podpieczone, kanie, cebulę piórka, pokrojone pomidorki, natkę pietruszki. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25-30 minut aż farsz się zetnie.
Krok 6 - Tarta z dynią i kanią foto

Polecam też mój sposób na kanie w panierce. Palce lizać!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 21.09.2016 16:10
wygląda bardzo apetycznie
Ada-Gaba 04.09.2016 23:06
smacznie i kolorowo
Diana Rusiłowicz 02.09.2016 01:30
Rewelacja!!!!
Patrycja33 01.09.2016 12:51
kania to moj ulubionu grzyb wiec ta tarta mysle ze bylaby dla mnie pyszniutka :-)super pomysl
Bernadeta1 24.08.2016 18:13
prezentuje się rewelacyjnie i jeszcze lepiej chyba smakuje, super
Ola1984 24.08.2016 14:04
Bardzo apetycznie wygląda ;)
berys18 24.08.2016 13:37
pięknie się prezentuje
gosia56 24.08.2016 11:28
super pyszna i kolorowa;)
olkaaa 24.08.2016 11:16
muszę zrobić
Ania321 24.08.2016 10:03
bardzo apetyczna :)
ilka01 24.08.2016 09:12
pyszności :)
Maridka19 24.08.2016 08:36
Pyszna tarta :)
Krystyna32 24.08.2016 08:31
wygląda pysznie
Krzysztof15 24.08.2016 06:41
bardzo smaczna
bertpvd 23.08.2016 23:11
prezentuje się fantastycznie i pewnie tak smakuje
Iwusia 23.08.2016 23:09
bardzo smakowicie wygląda
Renataj 23.08.2016 23:06
Prezentuje się bardzo apetycznie:)
Łukasz15 23.08.2016 22:41
Super wygląda
gosia1988 23.08.2016 22:24
Wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak