Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
pieczarki 1 bardzo duża sztuka
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 1 garść
mozzarella w kulce 125 g
szynka wieprzowa 60 dkg
czosnek 3 ząbki
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżeczki
Grill przyprawa ziołowa Prymat 2 łyżeczki
olej 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej pokrojoną w kostkę pieczarkę, usmażyć ją, doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Krok 1 - Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą foto
2
Mozzarellę wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Ser i natkę dodać do pieczarki z cebulą, wymieszać.
Krok 2 - Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą foto
3
W szynce zrobić szerokie nacięcie, żeby otrzymać dużą kieszonkę. Nałożyć do niej farsz pieczarkowo-serowy. Złączyć brzegi nacięcia, zabezpieczyć wykałaczkami.
Krok 3 - Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą foto
4
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawę do mięs, przyprawę grillową, olej i trochę soli, dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą foto
5
Marynatą natrzeć nadzianą szynkę i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 5 - Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą foto
6
Po tym czasie szynkę zrumienić z każdej strony na oleju. Do zrumienionego mięsa wlać wodę (ma jej być do ok. 1/3 wysokości mięsa).
Krok 6 - Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą foto
7
Mięso dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godzinę), w razie potrzeby dolać więcej wody. Sos można zagęścić pszenną mąką rozmieszaną z zimną wodą.
Krok 7 - Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 23.08.2016 11:23
smaczne mięsko
Ania321 23.08.2016 10:08
Wygląda pysznie :)
MagdalenaIC 23.08.2016 09:52
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak