Sposób przygotowania

Olej rozgrzewamy w garnku.
Boczek kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Zieleninę płuczemy, sałatę i rukolę jeśli trzeba rwiemy na drobniejsze kawałki. Szczypior siekamy, podobnie cebulę i paprykę. Pomidorka w półplasterki. Za półtorej miesiąca powinienem mieć koktajlowe – te na pewno byłyby lepsze do tego, przekrojone tylko na pół, lub ćwierć. Sałatkę mieszamy razem.

Jajka wbijamy do filiżanki, a następnie wlewamy do gorącego oleju. Podobnie jak w przypadku jajek w koszulkach, tylko tutaj wszystko się dzieje w ułamkach sekundy. Szybko więc zagarniamy je jakąś łyżką, i po niecałej minucie jajko jest już gotowe. Ważne, żeby olej nie był za gorący, bo po pierwsze – będzie nam pryskał jak wlejemy jajko, po drugie jajko się rozwali i nie zdążymy go zagarnąć łyżką, żeby choć odrobinę przybrało coś na kształt okrągłej formy.

Na sałatkę wrzucamy przesmażony boczek, lekko oblewamy wytopionym tłuszczem. Na sam szczyt kładziemy jajko na chrupko.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Super jadło.
  • 2
    original
    Opublikowano

    mico

    super - chruper ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Takiego jajka nie znalam. Pycha !
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    ojj chetnie bym sprobowala :)
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    bardzo fajny pomysl:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    polly66

    i świetnie podane;)
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    spróbuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !