Sposób przygotowania

Roztrzepujemy jajka w misce, dodajemy stopniowo mąkę roztrzepując ją z jajkami, aż będzie w miarę jednolite. Cały czas mieszając trzepaczką dodajemy mleko. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówy na ok. 2 godziny. Ten czas jest bardzo potrzebny – ciasto ma zupełnie inną konsystencję, jest bardziej „napowietrzone” a tym samym znacznie bardziej się nadaje do naszych celów – dzięki temu nasze puddingi wyrosną w piekarniku jak grzyby po deszczu, a nie staną się małymi, zbitymi plackami.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni C, cebulę kroimy w cieniusieńkie pół-plasterki i dusimy ją w rondelku w którym najpierw roztopiliśmy 80g masła, na bardzo malutkim ogniu. To duszenie chwilkę zajmie – z 20 min. jak nic, a my w tym czasie spokojnie zajmujemy się pozostałymi sprawami, mieszając cebulkę tylko raz za czas.
Do kokilek wlewamy po równo olej – rozsmarowując go również po ściankach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4min. Kiedy olej zacznie dymić wlewamy do nich chochlą ciasto i wstawiamy do piekarnika na jakieś 25min. Puddingi powinny nam mocno wyrosnąć, być rumiane i chrupiące z wierzchu, natomiast ciasto w środku powinno być wciąż trochę miękkie.
W między czasie na patelence przesmażamy fraknfuterki doprawione ostrą papryką na koniec dorzucamy posiekane oliwki.
Do duszącej się cebuli dodajemy pod koniec łyżeczkę cukru, karmelizujemy całość.

Kiedy minęło 25 min. wyciągamy puddingi z piekarnika a następnie z kokilek. Układamy na ciepłe talerze [ważne – inaczej od razu oklapną] a do środka ładujemy nadzienie.
Podajemy ciepłe.
Można jeszcze posypać odrobiną startego sera, jeśli ktoś lubi.

Komentarze

  • 7
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Wspaniale się prezentuje...
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Zgadzam się z przedmówcą.
  • 2
    original
    Opublikowano

    mico

    no, akurat się udało jakimś fuksem fajną fotkę strzelić.
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    wyglada swietnie :)
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    wygląda znakomicie i na pewno tak tez smakuje:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Piekne
  • 2
    original
    Opublikowano

    polly66

    wygląda perfekcyjnie ciekawe naprawdę ;)
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    oj! zjadło by się :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    super
  • 0
    fb_img_1444562273221
    Opublikowano

    Poison1988

    proste, smaczne i jakie efektowne :) wow!
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    To musi być pyszne!
  • 0
    img_1886-3
    Opublikowano

    KORAL

    Bardzo je lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !