Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cymes wołowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 0,5 kg
ziemniaki 6 szt.
marchewki 6 szt.
seler korzeniowy 2 plastry
cukier 3/4 szklanki
cynamon Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
rozmaryn do smaku
sól do smaku
woda 1 szklanka
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Cymes wołowy

Wołowinę kroimy w kosteczkę jak na gulasz, solimy i pieprzymy. Przesmażamy w garnku na oliwie, dodaljemy ze 3 łyżki wody i dusimy aż zmięknie - jakieś 1,5 godziny. Następnie dodajemy cukier, mieszając dokładnie, żeby cukier się ładnie roztopił i oblepił mięso. Dolewamy wody i czekamy aż się zagotuje. Wtedy do gara wrzucamy obrane i posiekane warzywa.

Doprawiamy całość wg.smaku cynamonem, startą gałką muszkatołową i rozmarynem, solą, pieprz oraz szczypta ostrej papryki.
Całość przykrywamy i dusimy około godziny, dolewając wody kiedy odparuje zanadto. Gdy wszystko będzie już miękkie całość rozgniatamy na coś w rodzaju puree.
Przekładamy do formy do zapiekania i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 210 oC na jakieś 15-20 min.

Radzę podawać z jakąś kwaskowatą i orzeźwiającą sałatką, np z kwaśnych jabłek i marchewki, skropioną sokiem z cytryny i oliwą.
Bo danie jest słodkie, słodkie, słodkie.
I sycące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 29.05.2011 12:42
ciekawe:)
izapozdro 01.12.2010 17:11
ciekawy przepis .....
mico 23.09.2010 11:05
polecam serdecznie, warto.:)
gusia1000 21.09.2010 01:09
Nie jadłam tego.
SmacznaPyza 10.09.2010 18:44
jak dla mnie to po prostu cymes!
Sarenka 04.09.2010 11:08
Uhm, nie robilam, ale chetnie bym skosztowala!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak