Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki w sosie musztardowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso

polędwica wieprzowa 1 szt
masło 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
sól do smaku

puree

masło 1 łyżeczka
śmietana 1 łyżeczka
musztarda dijon 2 łyżki

sos musztardowy

masło 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
bulion 1,5 szklanki
musztarda dijon 1 łyżka
sól i pieprz
sok z cytryny
śmietana
koperek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki w sosie musztardowym

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść z masłem, śmietaną i musztardą.
Polędwiczki pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie usmażyć z obu stron na oleju wymieszanym z masłem.
Przygotować sos musztardowy.
Masło rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać i stopniowo podlewać bulionem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać musztardę i przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, podlać śmietanką i wymieszać z koperkiem.
Na talerz wyłożyć puree, polędwiczki, całość polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 24.08.2016 22:16
Wspaniały obiad !!!!!!!!!!!!!!
trufelek 24.08.2016 10:28
dziękuję :)
Bernadeta1 20.08.2016 18:25
smacznie przyrządzone mięsko
Ania321 20.08.2016 00:08
bardzo smaczny obiadek :)
Ewa Wojtaszko 19.08.2016 23:35
pyszne jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak