Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do sporej miski, mieszamy z szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Mniej więcej połowę masła siekamy drobno i dodajemy do mąki. Wyrabiamy rękami, wcierając dokładnie masło w mąkę, kiedy pozbędziemy się wszystkich grudek masła dolewamy po trochę wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrabiamy jeszcze co najmniej 5 min. Wałkujemy na grubość ok. 3 mm.
Oscypka kroimy na plasterki, a każdy plasterek na pół. Te pół-plasterki rozkładamy na cieście w równych odstępach – tak, żeby obok każdego zostało drugie tyle miejsca ile on sam zajmuje. Na każdy plasterek oscypka kładziemy jeszcze po kawałeczku masła.
Ciasto tniemy i składamy w taki sposób, żeby każdy plasterek zamknąć w środku. Zlepiamy brzegi i tworzymy takie poduszeczki z nadzieniem oscypkowym.

Smażymy we fryturze aż będą złoto-brązowe. Uwaga – zaraz po wrzuceniu nasze ciasteczka naprawdę staną się poduszkami, napuchną i wypłyną na wierzch, dlatego nie należy wrzucać zbyt dużej porcji, a te które wypłyną obracać na drugi bok.
Smażą się bardzo szybko – ok. minuty na porcję.

Najlepiej smakują podane na ciepło. Podajemy z konfitura z borówek.

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Ciekawy pomysł
  • 8
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Polecam!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Nie jadłam takich ciastek jeszcze.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Niespotykane polaczenie, bardzo ciekawe.
  • 2
    original
    Opublikowano

    mico

    gosiu - dziękuję, christopher - ja również. gusiu - nie dziwię się, bo sam je wymyśliłem. :) sarenko - ciekawe i zaskakująco smaczne. :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Uwielbiam takie połączenia smaków
  • 2
    original
    Opublikowano

    izapozdro

    wygląda smacznie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Fajny pomysl!
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    pomysłowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    dobry pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    Oo ciekawe jak smakują

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !