Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kutia kresowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pszenica 50 dkg
płynny miód 20 dkg
mak lub gotowa masa makowa 1 szklanka
rodzynki 15 dkg
orzechy laskowe 10 dkg
orzechy włoskie 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: kutia kresowa

Pszenicę przebrać, umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić na noc. Następnie w tej samej wodzie ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą. Mak (o ile nie jest to masa gotowa) zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godzny aby spęczniał odcedzić i dwukrotnie zmielić. Rodzynki namoczyć i osączyć, miód podgrzać wymieszać z makiem i bakaliami. Połączyć z pszenicą i ochłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 09.09.2010 16:03
Lubię takie smakołyki.
Agnieszka191 06.09.2010 15:39
W sam raz na Wigilię
grasylwia 06.09.2010 13:11
ciekawe
pauluna
pauluna 04.09.2010 10:51
super przepis
Monika193
Monika193 31.08.2010 09:53
naprawde dobra
christopher1 27.08.2010 22:26
Polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak