Sposób przygotowania

Make przesiac i połączyć z sola, cukrami i drozdzami, dobrze wymieszac. Pomarancze obrac i wycisnąć z niej sok (owoc musi być soczysty). Rodzynki przeplukac w letniej wodzie, a nastepnie zalac sokiem z pomarańczy, odstawic na ok. godzine (zostawilam na noc w lodówce). Figi pokroic w drobna kosteczke, odrzucając korzonki, orzechy posiekac. Rodzynek nie musimy odsączać z soku, laczymy je z figami i orzechami, dodajemy rum oraz miód i dobrze mieszamy. Mnie wystarczyly 2 lyzki miodu, w razie gdyby pomarancza była kwasna, można dodac wiecej miodu. Maslo rozpuścić w podgrzanym mleku, połączyć z pozostałymi składnikami, dobrze wyrobic, tak aby ciasto odstawalo od reki, przykryc czysta scierka i odstawic w cieple miejsce na około godzine. Nie musiałam dodawac wiecej maki, ale w razie, gdyby ciasto wyszlo zbyt klejace, dodac niewielka ilość maki. A gdy wyjedzie za suche, dodac odrobine mleka. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm, posypac cynamonem, nałożyć bakaliowy farsz i zwijac ciasto w rulon, zaczynając od krótszego boku. Konce zlepic, przełożyć strucle do formy keksowej, wylozonej papierem lub folia do pieczenia i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Najlepiej jest przykryc wierzch strucli pergaminem, w polowie pieczenia, aby się nie spiekl. Wyjac strucle z folia z piekarnika, odstawic w chlodne miejsce, po ostygnieciu zdjąć folie, w której pieklo się ciasto. Teraz można polukrowac wierzch ciasta i odczekac az zastygnie.

Komentarze

  • 7
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Uwielbiam, palce lizać
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Pychota
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    ale pychotka
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    wspaniała
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kas2

    piękna Ci wyszła
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Piękna strucla Ci wyszła.
  • 1
    original
    Opublikowano

    tomek18

    na pewno pyszna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Wioleta14

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Ta na zdjęciu jest pięknie i równo zwinięta, to nie jest takie proste :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !