Odzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodac żóltka, smietanę, skórkę z cytryny i polowę soku. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. maslem, wymieszac z bialkami, dodawać mąkę partiami, ciągle mieszając. Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do ciasta, wymieszać. Przygotwać formę do zapiekania - tortownica o średnicy 26cm.- natłuścić i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć ciasto do tortownicy, wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozrobić w 350ml wody. Gdy ciasto przestygnie, obrać gruszki, pokroić je na pólplasterki i skropić sokiem z cytryny. Układać dachówkowato na cieście, po czym polać równomienie galaretką. Wstawić na ok 2-3 godziny do lodówki. Galaretkę gruszkową i świeże gruszki, można zastąpić owocami z puszki. Do syropu należy dodać żelatynę, odpowiednią do ilości plynu. Ponieważ ciasto jest dość suche, spływającą z owoców galaretką, nawilży je nam odpowiednio.