Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z kurczaka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 3 pojedyncze sztuki
czosnek 3 ząbki
imbir świeży 3 cm kawałek
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej rzepakowy 1 łyżka
chili do smaku
cebula 1 średnia sztuka
olej kokosowy 1 łyżka
brązowy cukier 1/4 łyżeczki
pasta curry czerwona 2 czubate łyżeczki
curry 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana kremówka 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z kurczaka

Kroki postępowania

1
Czosnek posiekać. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do czosnku. Dodać też chili, łyżkę oleju, sok z cytryny, trochę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Curry z kurczaka foto
2
Mięso pokroić w kostkę, dodać do marynaty, wymieszać i odłożyć na kilka minut.
Krok 2 - Curry z kurczaka foto
3
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju kokosowym.
Krok 3 - Curry z kurczaka foto
4
Do cebuli dodać zamarynowane mięso. Smażyć, aż mięso się zetnie.
Krok 4 - Curry z kurczaka foto
5
Dodać pastę curry, curry w proszku, kurkumę i cukier. Wymieszać, chwilę podsmażać. Wlać śmietanę (można ją zastąpić mleczkiem kokosowym). Wszystko razem gotować 4-5 minut co chwilę mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. z ugotowanym ryżem.
Krok 5 - Curry z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 16.07.2016 10:45
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak