Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 225 gram
masło zimne 100 gram
woda zimna 4-6 łyżki
sól pół łyżeczki

Na farsz

liście szpinaku 400 gram
mozzarella w kulce 2 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
jajko 1 sztuka
sól i pieprz
śmietana kremówka 150 gram
żółty ser starty
papryka czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki na ciasto czyli mąkę, sól, masło i wodę posiekaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty, pozostawiając wyższe brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i pozostaw w lodówce.

Na rozgrzanej oliwie duś szpinak razem z czosnkiem, dodaj sól i pieprz. Po ostudzeniu dodaj mozzarellę. W miseczce roztrzep jajko ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem.

Wyjmij ciasto, nałóż szpinak i kilka pasków czerwonej papryki, wlej masę jajeczno-śmietanową, lekko wymieszaj, posyp startym żółtym serem.

Zagnij brzegi do środka. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i zapiekaj jeszcze przez 20 minut.

Wierzch posypałam kminkiem, który uwielbiam :-) (przed pieczeniem oczywiście).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.07.2016 21:09
pysznie się prezentuje
IKrakowianka 04.07.2016 20:46
idealna tarta
Beatris 04.07.2016 19:26
Wygląda bardzo apetycznie :)
ilka01 04.07.2016 12:13
super danie :)
Motorek 04.07.2016 10:17
bardzo dobra
Krystyna32 04.07.2016 10:02
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak