Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i fetą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 1 kg
olej 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt
woda ciepła 1-1,5 szkl

FARSZ

szpinak mrożony 2 opakowania
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1,5 łyżeczki
feta 1,5 opakowania
olej do smażenia

Do podania

śmietana 2 łyżki
koperek 2 łyżki

Porada

Ugotowane pierogi możemy zamrozić. Można podawać z ulubioną surówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i fetą

Kroki postępowania

1
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto ( wody dodajemy w zależności od potrzeby, tak, aby ciasto nie było klejące.
Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godziny, aby ciasto "odpoczęło"
Krok 1 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
2
Farsz: Cebulę drobno kroimy i szklimy na patelni. Nastąpnie dodajemy mrożony szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy i smażymy tak długo, aż odparuje z niego cała woda.
Zostawiamy do przestygnięcia.
Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
3
Ciasto rozwałkowujemy cienko. Szklanką wykrawany kólka.
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu.
Dokładnie zlepiamy.
Gotujemy w osolonej wodzie z 2 łyżkami oleju przez 4 min od wypłynięcia.
Wyciągamy łyżką cedzakową.
Krok 3 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
4
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i z posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Krok 4 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 06.06.2016 01:06
dobre pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak