Sposób przygotowania

Wlać wodę do dużego garnka. W duży garnek z wodą wstawić na podstawce mniejszy garnek ( tak aby woda nie dostała się do niego).Większy garnek przykryć czystą ściereczką na niej ułożyć owoce czarnego bzu w ten sposób aby ściekający sok trafiał do mniejszego garnka. Całość gotujemy tak długo aż uznamy że cały sok z owoców już ściekl do mniejszego garnka. Następnie ostrożnie wyjmujemy garnek z sokiem, wsypujemy do niego cukier (wg własnego gustu); sok z cukrem przegotowujemy i zlewamy do przygotowanych słoików lub butelek. Przygotowane słoiki z sokiem wekujemy ok. 5 min. Według tej receptury sok z czarnego bzu przygotowywała moja babcia a później mama.

Komentarze

  • 8
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Interesujący przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !