Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z czerwonej kapusty z kuskusem, szpinakiem i gorgonzolą

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta czerwona 1
kuskus 100 g
szpinak mrożony 200 g
orzechy włoskie 50 g
ser pleśniowy typu gorgonzola 200 g
śmietanka 36% 200 ml
bulion warzywny 300 ml
szalotka 1
ząbek czosnku 1
sok z cytryny 1
masło
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Osobiście najbardziej lubię gołąbki dopiero na drugi dzień, kiedy farsz dobrze się ściągnie i smaki się połączą.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z czerwonej kapusty z kuskusem, szpinakiem i gorgonzolą

Kapustę obieramy z wierzchnich, brzydkich liści, myjemy, wycinamy głąb i parzymy w osolonej wodzie z masłem. Oddzielamy kolejne liście kapusty na gołąbki.
Kuskus solimy, dodajemy około 20 g masła, zalewamy około 150 ml gorącego bulionu i zostawiamy pod przykryciem aż się zaparzy.
Orzechy włoskie lekko siekamy i prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli.
Na maśle podsmażamy posiekany czosnek, szalotkę i dodajemy odciśnięty szpinak. Wyciskamy sok z 1 cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Łączymy kuskus, szpinak, orzechy i 100 g pokrojonej gorgonzoli. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Zawijamy farsz we wcześniej sparzoną kapustę i wkładamy nasze gołąbki do naczynia żaroodpornego. Podlewamy bulionem,dodajemy masło, przykrywamy liśćmi kapusty i gotujemy gołąbki około 25 minut na małym ogniu.
100 g gorgonzoli rozpuszczamy w śmietance 30% aż utworzy nam się aksamitny sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gołąbki wyjmujemy z bulionu i podsmażamy delikatnie na maśle. Podajemy z sosem.
Smacznego !:) Bon Appetit !:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 25.05.2016 14:55
fajne połączenie smaków
ben-ka 25.05.2016 14:45
Świetnie się prezentują.
Justi2401 25.05.2016 14:04
Wspaniałe, niebanalne gołąbki :)
Mniam 25.05.2016 11:27
Jakie pyszne połączenie smaków :)
Benita 25.05.2016 10:01
Znakomite gołąbki, z chęcią bym skosztowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak