Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

mąka krupczatka 400 g
masło 100 g
cukier 1 szklanka
cukier puder 1/2 szklanki do posypania
cukier waniliowy 1 szt
drożdże świeże 40 g
rabarbar 300 g
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta
śmietana 30% 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

kruszonka

masło 80 g
mąka 100 g
cukier 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem

Przygotować wszystkie składniki. Z drożdży , odrobiny ciepłego mleka łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn .Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać do miski dodać sól ,cukier waniliowy , wyrośnięte drożdże , mleko ciepłe ,utarte jajka z cukrem i kurkumą ,śmietankę, wymieszać . Masło roztopić i słodzić .Wyrobić ciasto pod koniec dodać stopione zimne masło . Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Jak ciasto podwoi swoją objętość wyjąć na stolnicę i rozwałkować na 1 cm . Wykrawać kółka i odłożyć ,gdy podrosną ponownie, dnem od szklanki zrobić wgłębienie na środku i nakładać wcześniej przygotowany ,obrany i pokrojony rabarbar .Posypać cukrem i kruszonką zrobioną z mąki ,cukru i masła. Posmarować mlekiem po wierzchu. Włożyć do piekarnika i piec 30 -35 minut w 190 stopniach na złoty kolor. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 19.05.2016 11:08
pyszne na sniadanko
Urszula Świeca 18.05.2016 21:58
Z rabarbarem pyszne.))
krokus 18.05.2016 21:53
musi być pycha
bertpvd 18.05.2016 19:44
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak