Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki cynamonowe na patyku

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże 50 g
mleko 2% 160 ml
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 50 g
olej rzepakowy 55 ml
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kurkuma 1/2 łyżeczki

nadzienie

cukier drobny 3 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
białko do smarowania

lukier

cukier puder 3 czubate łyżeczki
woda gorąca 1-1,5 łyżeczki
sok z cytryny kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki cynamonowe na patyku

Kroki postępowania

1
Ciasto.
Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy pokruszone drożdże.
Żółtka ubijamy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy : kurkumę , rozczyn,ubite żółtka, cukier waniliowy i olej.
Wszystko dokładnie wyrabiamy do momentu jak ciasto swobodnie zacznie odchodzić od ręki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułeczki cynamonowe na patyku foto
2
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i wałkujemy na cienkie prostokąty ok. 25 X 37 cm. Blaty smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
Krok 2 - Bułeczki cynamonowe na patyku foto
3
Ciasto składamy do środka na trzy razy. Powstanie długi cienki prostakąt , który kroimy na paski szerokości ok.4 cm.
Każdy pasek jeszcze rozwałkowujemy cieniej.
Krok 3 - Bułeczki cynamonowe na patyku foto
4
Długie patyczki do szaszłyków smarujemy rozmąconym białkiem i zawijamy wokół niego cienki pasek ciasta. Dociskamy ciasto i sklejamy białkiem, odkładamy do wyrośnięcia.
Krok 4 - Bułeczki cynamonowe na patyku foto
5
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Wyrośnięte ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Możemy posmarować je lekko białkiem , pieczemy ok.20-30 minut.
Na lukier rozcieramy cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny.
Bułeczki polewamy lukrem gdy lekko ostygną.
Krok 5 - Bułeczki cynamonowe na patyku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.05.2016 21:59
super pomysł
benka 15.05.2016 20:05
Ale fajny pomysł :)
krokus 15.05.2016 18:30
ale bym zjadła taką bułeczkę, a jeszcze na ciepło ... mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak