Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie karmelowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto parzone

woda 500 ml
masło 200 g
mąka pszenna 400 g
jajko 8 szt

krem budyniowy - patisiene

mleko 1 l
cukier kryształ 250 g
mąka pszenna 120 g
jajko 6 szt
wanilia laski 2 szt

karmel

cukier kryształ 1 szklanka
woda letnia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie karmelowe

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Wodę gotujemy z masłem .Gdy się roztopi wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy na jednolita masę . Studzimy. Wbijamy jajka i ucieramy znów by nie było grudek.
na blaszkę wyłożona papierem wykładamy szprycą kulki ptysiowe średnicy 5-7 cm. Pieczemy ok 30 minut aż ptysie nabiorą złotego koloru.
Studzimy a następnie przekrawamy na pół.

PRZYGOTOWUJEMY KREM;
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydrążamy ziarenka. Wrzucamy je do mleka wraz z laską . Gotujemy . Jajka ucieramy z cukrem dodajemy mąkę i mieszamy. Z gotującego mleka wyjmujemy laskę wanilii a wlewamy mieszankę jajeczną . Gotujemy gęsty budyń .
Studzimy a następnie napełniamy nim ptysie.

PRZYGOTOWUJEMY KARMEL;
Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie dodajemy wodę . Podgrzewamy do momentu roztopienia się cukru i czasu gdy zacznie brązowieć .Często mieszamy.
Dekorujemy ptysie a następnie chłodzimy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 05.05.2016 21:49
Bardzo fajny przepis.
Motorek 05.05.2016 19:16
bardzo dobre
Bernadeta1 05.05.2016 18:00
chętnie bym się poczęstowała bo na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak