Sposób przygotowania

Brzoskwinie umyć, polać wrzątkiem i obrać ze skóry. Każdą z nich przepołowić, wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w grubą kostkę. Przełożyć owoce do garnka, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu przez 25 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawić na dobę w chłodne miejsce.

Ostudzone owoce rozdrobnić blenderem na gładką masę. Ponownie zagrzać dżem, dodać posiekaną miętę i miód, a następnie gotować przez 8 minut. Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.

Komentarze

  • 6
    no-image
    Opublikowano

    cichor

    pychotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Nie robiłam takiego- ciekawy przepis.
  • 1
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    a tu jak zwykle rozpusta :o)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    elzbietar64

    ładny kolor wyszedł
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Zjadłabym taki dżem na świeżej bułeczce z masełkiem.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !