Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czarnej porzeczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarna porzeczka 2 kg
cukier 6 szk
żelfix 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czarnej porzeczki

Porzeczki umyć i oberwać szypułki.
Porzeczki wrzucić do garnka, włączyć gaz i smażyć około 10 minut.
Dodać cukier i dalej smażyć od czasu do czasu mieszając.
Po około 15 minutach dodać żelfix i dokładnie wymieszać.
Zagotować na małym ogniu i smażyć 5 minut.
Gorący dżem przełożyć do wygrzanych słoików, szczelnie zamknąć, ustawić w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dżemu nie musimy pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 17.07.2012 21:28
uwielbiam takie dżemy
cukiereczek 31.05.2012 07:47
lubię na chleb,do ciasta itd.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak