Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 6 łyżek
jajko 1 sztuka
sól szczypta
cukier puder do posypania
spirytus 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Ciasto dokładnie wyrobić i wybić wałkiem.
Rozwałkować je, tak aby było bardzo cienkie.
Następnie ciasto pokroić na prostokąty (ok. 3 cm szerokie i ok. 12 cm długie).
Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku (na długość ok. 5 cm).
Jeden koniec każdego prostokąta przełożyć przez nacięty środek i wywinąć :):)
Ja tą wersje faworków kroiłam radełkiem.
Smażymy faworki na rozgrzanym tłuszczu
Ciastka osączyć z tłuszczu i lekko oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lilify 24.04.2012 12:08
uwielbiam faworki
Marybeth
Marybeth 17.11.2011 16:29
smakowite :)
SyMiki 03.03.2011 00:01
pychotka
goofy9 04.11.2010 10:08
robi sie je specjalnym radełkiem :)
ewasylwia 04.11.2010 09:13
jakie fajne takie grzebykowate

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak