Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filety z pstrąga 3 filety
boczek wędzony 6 plastrów
kapary całe Smak 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat
rodzynki 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat
masło 3 łyżeczki
olej rzepakowy

Sos porowy

por 1 szt.
cebula 1 szt.
wino białe wytrawne 50 ml
śmietana 30% 100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy rodzynki, kapary i dodajemy 2 łyżeczki musztardy sarepskiej. Doprawiamy dużą ilością suszonej natki pietruszki i mieszamy.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28 foto
2
Plastry boczku układamy po 2 tak, żeby nachodziły na siebie. Filety z pstrąga układamy skórą do dołu na plastrach boczku, oprószamy pieprzem cytrynowym i nakładamy przygotowany farsz z rodzynek i kaparów.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28 foto
3
Każdą porcję zawijamy formując roladki i spinamy wykałaczką. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, który smarujemy delikatnie olejem. Wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 190̊ C.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28 foto
4
Sos porowy: białe części pora kroimy w paski, cebulę w grubszą kostkę. Pora i cebulę smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy składniki zeszklą się wlewamy białe wino. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem. Wlewamy śmietanę i smażymy razem, aż składniki połączą się w sos o kremowej konsystencji.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28 foto
5
Upieczone roladki podajemy na sosie porowym. Możemy udekorować je pomidorkami cherry oraz skropić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy).
Pamiętajcie, że przed podaniem z roladek usuwamy wykałaczki.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 20.04.2016 10:51
Piszę się na takie danie :) Pysznie.
dodi 19.04.2016 09:02
ale pyszności, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak