Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Forszmak śledziowy z chrzanem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

forszmak

filety śledziowe 30 dkg
mięso mielone indycze 60 dkg
jajko 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
śmietana 12% 200 ml
chrzan ze słoika 3 łyżki
cebula 2 szt
mleko 1/2 l
kolendra Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
estragon 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
tłuszcz do formy

dodatki

majonez tradycyjny
rzeżucha
pomidor

Przepis i sposób przygotowania na: Forszmak śledziowy z chrzanem

Kroki postępowania

1
Śledzie wymoczyć w mleku, żeby oddały sól. Umieścić w malakserze. Dodać jajko i zmiksować.
Krok 1 - Forszmak śledziowy z chrzanem foto
2
Następnie dodać kolejne jajka oraz cebulę, śmietanę i chrzan i miksować dalej na na gładką masę.
Krok 2 - Forszmak śledziowy z chrzanem foto
3
Dosypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut żeby bułka wchłonęła wilgoć i zmiękła.
Dołożyć mięso mielone, doprawić ziołami/przyprawami i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Dokładnie wyrobić masę rybno-mięsną.
Krok 3 - Forszmak śledziowy z chrzanem foto
4
Natłuścić naczynie żaroodporne i wysypać bułką. Wyłożyć masę, równo rozprowadzić i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ca godzinę.
Krok 4 - Forszmak śledziowy z chrzanem foto
5
Podawać na zimno lub na gorąco.
Na zimno najlepiej z dodatkiem majonezu, rzeżuchy i pomidorka. Polecam.
Krok 5 - Forszmak śledziowy z chrzanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 12.04.2016 20:49
Dobry przepis.
Bernadeta1 12.04.2016 20:37
Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym wypróbowała
Agnieszka-87-25 12.04.2016 15:49
apetyczne to jest
Aleksandra/Olcia 12.04.2016 13:46
nigdy czegoś takiego nie jadłam,aż żałuję bo wygląda pysznie
Urszula Świeca 12.04.2016 12:35
Ciekawy przepis.))
Futka 12.04.2016 12:14
Cudowna i niezwykle apetyczna propozycja :)
norweska20 12.04.2016 11:59
ciekawa jestem smaku
adelajda 12.04.2016 11:04
Chętnie spróbuję, nigdy nie jadłam
Mniam 12.04.2016 10:54
Super przepis i świetne połączenie :)
AZgotuj 12.04.2016 10:44
Nigdy nie jadłam i z chęcią bym się poczęstowała
KORAL 12.04.2016 10:42
Świetne danie... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak