Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kurkami w sosie śmietanowo-kurkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz z kurek
sos

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurkami w sosie śmietanowo-kurkowym

- na pierogi:.
600g mąki pszennej.
jajko.
łyżeczka proszku do pieczenia.
2 łyżki oleju słonecznikowego.
250ml ciepłej wody.
- nadzienie:.
400g kurek.
cebula.
cebula dymka (jej zielona część).
2 ząbki czosnku.
masło do smażenia.
sól.
pieprz.
natka pietruszki.
jajko.
- sos:.
180 ml śmietany do sosów.
150g kurek.
natka pietruszki.
dymka zielona cześć.
sól.
pieprz.
masło

Make przesiać, dodac jajko, proszek, olej, wyrabiac stopniowo dolewajac wody. Zagniesc elastyczne ciasto. Odstawic na 15 minut. Zrobic farsz. Kurki umyć, oczyscic, posiekać, cebule biała i czosnek pokroic w drobno. Na roztopionym maśle zeszklic cebule, czosnek, dodać kurki, doprawic sola i pieprzem smazyć do zrumienia i aż kurki zmiekną. Dodac pokrojona w talarki dymke oraz natkę pietruszki. Wbic jajko , wymieszac, ostudzić farsz. Ciasto rozwałkowac, posypując mąke. Ja uzywałam szklanki do wykrajanie kólek, nakładałam kółko i farsz do takiego małego pomocnika do lepienia pierogow. Dzięki niemu szło szybko i bezproblemowo. Wysżło mi 51 pierogów z kurkami (i 25 z mięsem bo zostało mi jeszcze ciasto). Zagotować wode z sola, jak zacznie wrzec wrzucić pierogi, poczekac az wyplyna, dac im jeszcze chwilę gotowania i wyłowic Odsączyc pierogi.Na osobnej patelni na masle usmażyc kurki, dodac zielona część dymki, natkę, sól i pieprz. Gdy grzyby zmiekną dodać smietane, wymieszac, podgrzac. Na porcje pierogów nałozyc sos kurkowy. Gotowe. Pychota.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bercik1 16.05.2011 10:47
Bardzo lubię kurki.
IlonaAlbertos 15.05.2011 12:22
Wspaniale wygląda, już nie mogę doczekać się sezonu na kurki :)
Katarzyna156 13.10.2010 20:53
musi być pyszne
pawel007 05.10.2010 08:42
super.
eli_555 20.09.2010 23:44
pycha
bernika 12.09.2010 20:30
tak jest ok w przeciwieństwie do twoich plagiatow. bo sztuka jest z tego samego przepisu zrobic trzy rozne dania, w zaleznosci od gustu biesiadnikow. nei to co ty robisz kopiujesz ksiązki!
Anna189 12.09.2010 18:15
a dodanie trzech przepisów ze zmienionym sposobem podania jest ok

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak