Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z wędzoną rybą

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
mleko 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
sól do smaku
wędzona ryba oczyszczona 30 dkg
cebula biała 1 sztuka
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
żółty ser starty 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z wędzoną rybą

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Dodać mleko i 1 łyżkę masła, energicznie ucierać, a gdy masa przestygnie dodać jajka, dobrze utrzeć i doprawić do smaku. Cebulę drobno posiekać i udusić w łyżce masła, wymieszać z rozdrobnioną wędzoną rybą. Formę do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką, wyłożyć połowę ziemniaczanej masy, wyrównać. Przykryć rybą i na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków. Wyrównać, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i zapiekać, aż masa nabierze złocistego koloru. Podawać z dodatkiem surówek jako samodzielne danie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

basiulka20088 19.10.2010 15:57
no dla mnie też ok.
RenataZ-et 24.08.2010 08:42
Ooo, coś dla mnie!! Musi być pyszna taka zapiekanka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak