Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa baba z rodzynkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 3-3,5 szklanki
drożdże 40 g
żółtko jajek 6 szt
jajko 1 szt
mleko 1 szklanka
cukier drobny 1/2 szkl
masło 125 gram
rodzynki 150 g
aromat cytrynowy 1 łyżeczka
sól szczypta

Lukier

cukier puder 1 szkl
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

Babkę po wystudzeniu można nasączyć wodą z sokiem cytrynowym, by nie była zbyt sucha.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa baba z rodzynkami

Masło rozpuścić- wystudzić.
Mleko lekko podgrzać, tak, by było letnie.
Rodzynki namoczyć- odsączyć.
Do mleka dorzucić pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki- odstawić na 15 min.
Mąkę wymieszać ze wszystkimi składnikami, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości- ok. 1,5 godz.

Dwie foremki do babek nasmarować maslem, oprószyć mąką. Włożyć do nich wyrośnięte ciasto.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia- 1,5 godz.
Po tym czasie wstawić do piekarnika. Piec ok 30-35 min w temp. 175 stopni.
Wyjąć, wystudzić.
LUKIER: cukier puder utrzeć łyżką z sokiem cytrynowy.
Polać babkę.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 08.04.2016 22:57
fajny przepis ;)
as28 07.04.2016 17:43
super babka
Habibi 07.04.2016 17:31
uwielbiam drożdżowe wypieki :)
Futka 07.04.2016 14:31
Przepyszna babeczka :)
Franciszek 07.04.2016 13:22
pyszna do kawy
Maridka19 07.04.2016 12:55
Pyszna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak