Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarny makaron bigoli amatriciana / Bigoli neri all`amatriciana

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

pomidorki cherry 28
bekon 120 g
ser 60 g pecorino
wino białe wytrawne 50 ml
oliwa 4 łyżki
bazylia 10 listków
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Ciasto

mąka semolino 400 g
atrament z kałamaricy 40 g
jajko 4
sól 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czarny makaron bigoli amatriciana / Bigoli neri all`amatriciana

Sposób przygotowania:
Do robota kuchennego montujemy mieszadło do wyrabiania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, atrament z kałamarnicy i sól. Wyrabiamy ciasto (prędkość mieszania w pozycji - 1). Następnie na gniazdo wolnych obrotów zakładamy przystawkę do makaronu z tarczą do bigoli. Wkładając małe porcje ciasta wyrabiamy makaron.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę bekon. Dodajemy dużą ilość pieprzu i sól do smaku, całość mieszamy. Następnie podlewamy białym winem i redukujemy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki cherry, bazylię i niewielką ilość gorącej wody. Dusimy przez ok. 8 minut.
Makaron bigoli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Na koniec posypujemy startym serem pecorino.
Podajemy w głębokich talerzach, udekorowany listkiem bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BOSS75
BOSS75 20.02.2017 22:31
widok slaby ale pewnie zdrowe danie
iziona 02.04.2016 19:36
Pewnie pyszny, ale mało apetyczny widok jak dla mnie
ada.la 02.04.2016 14:21
ciekawe danie
tobi1989 02.04.2016 10:30
Oryginalnie :)
Łukasz15 01.04.2016 23:05
Ciekawy przepis
jasiek 01.04.2016 18:58
ciekawie to wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak